2015. április 9.

Beszámoló a krumpliországról

Azt hiszem, hogy elég ideje vagyok már Angliában, hogy véleményt tudjak mondani róla... Hol is kezdjem?..talán a legelején! Na,de ne rohanjunk ennyire előre. Mielőtt készültem ki ide, utána olvasgattam az itteni életnek, de amikor kiértem teljesen mást tapasztaltam, mint amiket olvastam. Nem meglepő, ugye?! Jöjjenek hát a saját tapasztalataim Londonról.

Amikor megérkeztem a legfeltűnőbb az a szag volt, amit mindenhol éreztem, többek között a buszon, az utcán (reptéren asszem nem) , a végén már a saját ruhámon is. Rosszul voltam tőle. Nagyon sokáig nem is tudtam beazonosítani ezt a szagot, míg a végén kiderült, hogy ez a förtelmes szag az indiaiktól jön, ami nem más, mint a füstölő kombinációja egy fűszerrel, amit masalának hívnak. A mai napig érzem ezt a szagot, ha elmegy mellettem egy indiai, de már valahogy hozzászokott az orrom..

Olvastam én olyat egy blogban, hogy az angolok lusták, nem fürdenek és igénytelenek. Mi van?????!!
Ez aljas hazugság. Londonban ez nem így van, lehet, hogy vidék Angliában ez van, de itt nem. Itt az angolok épp, hogy annyit dolgoznak, ( nem csak az angolok persze ) hogy az már inkább a családi élet rovására megy. Én ezt látom, hogy annyira hajtják a pénzt, hogy a gyerekeket dadára bízzák vagy gyerek megőrzőkben hagyják. Innen már mondhatnám azt is, hogy a gyerek jobban megkedveli a dadát vagy a rávigyázót, mint a saját szülőjét, de ez megint más tészta...
Londonról tudni kell, hogy a víz éppen nem túl jó minőségű, épp iható, de nem igazán ajánlott arra sem. Mivel nem épp jó minőségű, mert szárítja a bőrt plusz még a haj is jobban hullik tőle, attól még fürdésre alkalmas és az angolok élnek is vele. Ezt is jobb, ha tőlem tudjátok. Én nem igazán vagyok abban biztos, hogy otthon egy magyar mindennap megfürdik. Tulajdonképpen otthon sem jobb a víz. Legalább is Csongrád megyében....Nem értem ezt az előítéletet sem, mint ahogy a következő igénytelenséget sem...HÖH? Itt mindenki igényes, mert itt mindenki megteheti! Fodrászhoz járnak, legújabb divat szerint öltözködnek, főleg konditerembe, még az 50 éves is. Nem nyavalyognak az idősebbek, hanem igenis mennek és nem hagyják el magukat. Sminkelnek , elegánsak és igényesek.

Azt mondják a busz sofőrök kedves emberek. Sofőrfüggő. Találkoztam már rendessel de barommal is, de legtöbbször segítőkészek. Bár a héten inkább negatív tapasztalataim voltak velük.

Emeletes buszon ülni jó, otthon is bevezetném, akárcsak az Oyster kártya használatát.

Ételek jó minőségűek és olcsók . Életemben először, mikor egy fontos üzletben jártam a pofám szakadt le, hogy minden egy fontba kerül, értsd MINDEN: Csoki, kaja, tampon, sampon, óvszer, babaruhák, babajátékok, könyvek,..stb. Otthon ez 100 forintos boltnak felel meg azt hiszem, de ahonnan én jövök azok is bezártak, nehogy már valamit olcsóbban kapjon meg az ember lánya..

Közlekedés először fura, de idővel megszokja az ember. Bár nincs jogsim, a zebránál merre nézz is feladta a leckét először rendesen.

Senki nem ért senkit. Néha az angol sem érti az angolt. Ennek szem és fültanúja voltam egyszer a buszon. Hát ..Ahányféle ember van itt, annyiféle angol létezik..Ha téged megértenek, akkor kurva ügyes vagy :D De tényleg.

Pénzről. Itt a pénznek tényleg van értéke. Ehhez többet nem is fűznék.

Eső. Elég sűrűn esik, de mostanában sűrűn süt a nap is. Nah, erre varrjál gombot!

Divat. Gumicsizma. Primark. Topshop meg sok shop. Igazából bárhogy felöltözhetsz, mert senkit nem fog érdekelni. Ha köntösben vásárolsz a Tescoban, Asda-ban, az sem fog senkit érdekelni, mint ahogy én egyszer elmentem pizsibe dolgozni, szintúgy nem érdekelte senkit.

Álboldogság. Most vagy tetetik az angolok, hogy semmi bajuk vagy tényleg boldogok, nehéz eldönteni. Titkos viselkedési formájuk néha zavaros. A lényeg, hogy udvariasak és mosolyognak. Csak aztán, hogy ki mit gondol igazán, azt ki tudja...

Lö Big Ben. Ne hagyd ki semmiképp.

Belváros a.k.a. Central London. Aki szereti a nyüzsit, annak ajánlom, én nem különösebben. Éjfél után járd a belvárost, akkor barátságosabb, mint nappal. Nekem ezek a tapasztalataim. Bár nekem továbbra is olyan, mintha egy díszlet lenne az egész, főleg a Picadilly.

Krumpliország. Annyiféle fajta krumpli van, hogy azt sem tudod, hogy melyiket vedd. Sült krumpli hal nélkül mit ér ugyebár.

Minél nagyobb a házad, annál magányosabb vagy benne. Látom, amit látok. Néha egy ember lakik egy háromszintes házat, 3 vagy négy fürdőszobával. Csak a látszat fennmaradjon, ha már gazdag környéken lakik...

Pazarlás. Ilyen mértékű pazarlást én még nem láttam. Sok hűhó semmiért, jó bútorokat, műszaki cikkeket raknak ki az utcára. Szerintem ha összegyűjtenénk őket, egy vagy több házat belehetne bútorozni, berendezni velük.

Magyarnak lenni itt. Hát, nem igazán verem a mellem, hogy magyar vagyok. A fogadtatás vegyes. Valaki pl azt sem tudja, hogy hol van Magyarország. Némelyik mondja, hogy Budapest vagy még azt sem. Például, mikor hotelben dolgoztam, kérdezték, hogy honnan jöttem, mondtam hogy Magyarországról, akkor az egyik lengyel vagy litván nyomott egy szép nagy fintort...

Magyar vs. Magyar. Mondják, hogy magyarnak magyar a farkasa. Hát ez úgy igaz, ahogy van. Saját tapasztalat. Kerüld őket, magyarnál még egy fintorgó lengyel vagy litván is jobb. Elég szomorú , hogy ezt kell írjam, de itt tényleg úgy húzzák le egymást, ahogy tudják, ahelyett, hogy segítenénk egymást..Undorító és Szánalmas. Ha magyar beszédet hallasz, inkább meg sem szólalsz v. elcsapod a fejed....

Drog. Nincs is jobb, mikor ki sem nyílt reggel a csipád az utcán és korán reggel a fű szagtól feleszmélsz, hogy jé reggel van és jéé megyek dolgozni. Én tépek már be a szagától lassan, nem az, aki szívja. De itt mindenki tolja... mindenhol.

Magányosak. Az angolok magányosak. Legtöbbje félénk és alig mer ismerkedni. Legtöbbje elveszi a kollégáját, de már a bátrabbak fenn vannak társkeresőn. Ott is csak szájhősködnek, amúgy félénkek. Túlságosan is. Pedig az angol pasik nem épp csúnyák. Bár a nőkre mondják, hogy nem szépek. Inkább átlagosnak mondanám őket. Mint a nő a nőről, hogy véleményt alkossak.

Munka. Sok munka van és ami a legfontosabb itt a munkavállalónak van több joga, mint a munkaadónak. Teljesen más itt a munka fogalma és értelme. Tudod, hogy amit csinálsz, azt értékelik. Bár ez is munkahely függő. Az én munkámat mindig megköszönik. Érted? Megköszönik! Miközben én otthon mindig azt hallgattam, hogy a munkám szarra sem jó, itt meg már ódákat zengenek róla? Ez mégis hogy lehetséges? Az elismerés, a tisztelet és a pénzt miatt dolgozol. Otthon csak a pénz miatt. Itt, ha elküldenek az anyádba már bocsánat, nem fáj annyira mintha a saját nyelveden tennék.. Itt jó érzés dolgozni, mert megbecsülnek és fontosnak érzed magad. Még ha robotmunkát is csinálsz, akkor sem vagy már olyan robot, mint otthon. Ennyi a különbség...

Egészségügy. Itt szar, otthon jobb.

Kutya vs. Macska. Mindegy melyik, mind2 bent van a házban és úgy szeretik őket, mintha családtagok lennének. Kutya itt ritkán ugat, kobór kutyát még nem is láttam. Több a kukákban ólálkodó róka az utcán..ami inkább aggasztó. Több angol mondta, hogy nem volt ennyi róka, de az utóbbi időkben nagyon elszaporodtak. Nem nehéz kitalálni, még több ember, még több szemét, még több róka.

Dudúk. Szar autót nem láttam még. Mind új.

Biciklisták. Idegesítőek.

Zöldség. Anglia nagyon próbál zöld lenni, újrahasznosít. Legalább próbál környezettudatos lenni. Ez tetszik benne nagyon.

Művészet. Itt mindenki művész a saját házán belül vagy épp kívül. Vagy zenélnek vagy festenek de alkotnak. Erről eszembe jutott a 101 kiskutya eleje. Amikor Pongo bámul ki az ablakon és közben Roger zongorázik...Ez egy tökéletes kép arról, mi folyik egy angol házon belül. Pets & Art & Lonliness. Ha nem ugrik be, tessék.

https://www.youtube.com/watch?v=Vv1FlfdJxho


Utazás. Megengedheted magadnak, mert keresel annyit.

Hmm...Azt hiszem, hogy ennyit akartam. Összességében ez csak vélemény nyilvánítás volt, úgy ahogy én látom. London nem rossz hely, sőt, pörgős embereknek főleg ajánlom. De aki természetkedvelő, annak a vidék ideálisabb. Azt mondják, hogy ott nem lehet annyira jól keresni, mint Londonban, de valamit valamiért...Amikor Londonról beszélünk mindenkinek a nagy lehetőség és a pénzt jut eszébe, de az emberekről tényleg kevesen írnak, hogy milyenek is. Furcsák vagy csak nekünk azok? Az angoloknak lehet, hogy mi vagyunk furcsák. De mindenki így jó, ahogy van és így is kell elfogadnunk egymást, ahogy vagyunk.

 Láv & Písz & Heppinesssz







1 megjegyzés:

  1. Hali. Nem rossz kis írás, Londonról már 6 hónapja kint dolgozok :) jó itt bár szokni kellett nekem is. A magyar vs magyar részhez írnék, hogy én is ezt olvasom h kint a magyar a magyart is átb.ssza. nekem jók a tapasztalataim, a párom is magyar, akit kint ismertem meg, a munkahelyen is főleg magyarokkal dolgozok, meg a lakótársaim is magyarok. Talán 1* volt magyarral rosz tapasztalatom, azis csak a neten, ill inkább a csoportokban látom/olvasom a mocskolódásokat. Párom meg szerintem is, nem hinném h jobbak vagy rosszabbak vagyunk genetikailag brmeik más népnél, inkább az otthoni helyzet, a pénztelenség ami megvisel az embert, és ezt hozzuk magunkkal. Bár nekem jó tapasztalataim vannak, de sok nem jó dolgot hallottam már :/

    VálaszTörlés